A A A K K K
для людей із порушенням зору
Андріївська сільська військова адміністрація
Краматорський район Донецька область

До уваги ВПО! Припинення трудових відносин з роботодавцем, з яким неможливо їх продовжувати

Дата: 14.06.2022 13:57
Кількість переглядів: 95

 

???? Багато внутрішньо переміщених осіб (ВПО) були змушені залишити свої домівки, улюблену роботу, важливі документи тощо. Більшість з них не мають можливості належним чином припинити трудові відносини з роботодавцем, з яким вже не можливо їх продовжувати. За наявності неприпинених трудових відносин, особа не має можливості подати заяву про призначення допомоги по безробіттю або працевлаштуватися на нову роботу, як основне місце роботи – лише за сумісництвом, що може не задовольняти багатьох роботодавців. 

? Раніше ВПО могли припинити трудові відносини за умови надання нотаріально посвідченої письмової заяви про припинення працівником трудових відносин з підтвердженням того, що така особа надіслала цю заяву роботодавцю рекомендованим листом (з описом вкладеної до нього такої заяви) або не надіслала через відсутність поштового сполучення. 

?? Але до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» було внесено зміни, відповідно до яких з 07 травня 2022 року впроваджено новий порядок припинення трудових відносин ВПО, які не мали можливості припинити трудовий договір належним чином через неможливість продовження роботи за таким трудовим договором за попереднім місцем проживання. 

? Отже, ВПО має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку. Для цього потрібно подати до центру зайнятості за новим місцем проживання заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору. Датою припинення трудового договору є день, наступний за днем подання такої заяви. 

? Додатковим ускладненням припинення трудових відносин для ВПО є те, що до 2015 року була обов’язковою реєстрація трудових договорів у центрі зайнятості. А зняття з реєстрації у центрі зайнятості трудового договору можливо за умови звернення до нього ОБОХ сторін трудових відносин. У разі відсутності однієї зі сторін у центрі зайнятості, підставою для зняття трудового договору з реєстрації є рішення суду про припинення дії трудового договору, яке набрало законної сили. Тобто, якщо роботодавець припинив свою діяльність або з інших причин не може звернутися до центру зайнятості для зняття з реєстрації відповідного договору, який було укладено до 2015 року та, відповідно, зареєстровано, то працівник може розв’язати цю проблему лише в судовому порядку. 

? Якщо ж питання про припинення трудових відносин було розв’язано, то може залишатися нерозв’язаним питання втрати трудової книжки. У такому випадку дублікат  трудової  книжки  може бути видано ВПО за новим  місцем  роботи  через відсутність доступу до трудової книжки працівника внаслідок надзвичайної ситуації на території, де працював працівник.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь