A A A K K K
для людей із порушенням зору
Андріївська сільська військова адміністрація
Краматорський район Донецька область

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства»

Дата: 25.11.2022 11:55
Кількість переглядів: 63

 

Вона покликана покращити розуміння та обізнаність людей по всьому світу про всі форми насильства, зокрема, в сім’ях, гендерного, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок. Кампанія має на меті сприяти створенню вільного від насильства соціального простору. Особливо в умовах війни, коли росія творить тотальне насилля над нами, ми - українці маємо мінімізувати по можливості всі інші види насилля всередині нашого суспільства заради згуртованості і прискорення нашої перемоги.

Акцію було засновано у 1991 році і з того часу її продовжує щорічно координувати Центр глобального лідерства жінок. Вона починається 25 листопада, в Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня – Дня прав людини.

Загалом, 16-денний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, офіційно оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році;

26 листопада – Всесвітній день інформації;

1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – річниця Монреальскої різанини, коли у 1989 році 14 жінок-студенток було вбито через те, що вони були феміністками;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Дати початку Акції проти насильства створюють символічний ланцюг, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Донецький обласний дитячо-молодіжний центр долучається до кампанії. Кожного дня ми будемо випускати інформаційні статті про протидію насиллю. Сьогодні почнемо з теми "насилля над жінками" в контексті сьогоднішньої дати.

Насильство в сім'ї щодо жінок є феноменом, що набуває все більшого розмаху незалежно від географічних кордонів, вікових категорій і расової приналежності і торкається всіх типи сімейних відносин і соціальних верств.

У Європі від 12% до 15% жінок повсякденно стикаються із насильством у сім'ї. Воно є одним із найпоширеніших порушень прав людини у світі. Насильство проявляється у фізичній, сексуальній та психологічній формах, включаючи:

- насильство з боку партнера (побиття, психологічне насильство, згвалтування у шлюбі, вбивство);

- сексуальне насильство та домагання (згвалтування, насильницькі статеві акти, небажані сексуальні аванси, сексуальне насильство над дітьми, примусові шлюби, вуличні домагання, переслідування, кіберпереслідування);

- торгівлю людьми (рабство, сексуальна експлуатація);

-операції на жіночих статевих органах, які калічать жінку;

- дитячі шлюби.

Декларація про викорінення насильства щодо жінок, прийнята в 1993 році, визначає термін «насильство щодо жінок» так:

«будь-який акт насильства, вчинений на підставі статевої ознаки, який завдає або може заподіяти фізичну, статеву чи психологічну шкоду або страждання жінкам, а також загрози вчинення таких актів, примус чи довільне позбавлення волі, чи то у суспільному, чи в особистому житті».

Несприятливі психологічні, сексуальні та репродуктивні наслідки для здоров'я, зумовлені насильством, впливають на жінок на всіх етапах їхнього життя. Наприклад, обмеження освіти для дівчаток у ранньому віці є не лише основною перешкодою на шляху загального навчання та реалізації права на освіту для дівчаток, а й обмежують доступ до вищої освіти та ринку праці в майбутньому.

Незважаючи на те, що гендерне насильство не має кордонів, деякі жінки та дівчата особливо вразливі - наприклад, молоді дівчата та літні жінки, мігранти та біженці, жінки, які представляють корінні народи та етнічні меншини, жінки та дівчатка, які живуть із ВІЛ чи інвалідністю, а також особи за умов гуманітарних криз.

За даними ООН:

- 1 із 3 жінок протягом життя піддається гендерному насильству.

- У 2021 року майже кожна п'ята жінка у віці 20–24 років вийшла заміж до 18 років.

- Менше 40 відсотків жінок, які зазнали насильства, звертаються за якоюсь допомогою.

Насилля щодо жінок є перешкодою на шляху досягнення прогресу в галузі рівності, розвитку та миру, а також забезпечення прав жінок та дівчат. Головний принцип цілей у сфері сталого розвитку – щоб ніхто не був забутий – не зможе бути досягнутий без викорінення насильства щодо жінок.

1547 – “Гаряча лінія” з питань протидії торгівлі людьми та домашньому насильству


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь