A A A K K K
для людей із порушенням зору
Андріївська сільська військова адміністрація
Краматорський район Донецька область

20 січня - День вшанування захисників Донецького аеропорту

Дата: 20.01.2023 17:50
Кількість переглядів: 62

Фото без опису

Жорсткі й безкомпромісні бої за Донецький аеропорт тривали 244 дні - з 26 травня 2014 року до 23 січня 2015 року.

З метою військово-патріотичного виховання, вшанування подвигу військовослужбовців, добровольців та волонтерів, які обороняли Донецький аеропорт від російського агресора, та продовження кращих бойових традицій наказом Міністра оборони України від 20 січня 2022 року № 21/24, щорічно, 20 січня відзначається День вшанування захисників Донецького аеропорту

Бої за Донецький аеропорт почались 26 травня 2014 року, коли підрозділи російських військ захопили будівлі аеропорту Донецька. Цього ж дня українські військові, завдяки скоординованим діям українських Повітряних сил і Високомобільних десантних військ, завдали удар по позиціях ворога та встановили контроль над Донецьким аеропортом.

Після бою 26 травня деякий час на летовищі не відбувалося значних вогневих сутичок, перестрілки мали короткочасний та епізодичний характер.

Найбільш запеклі бої в аеропорту, завдяки яким весь світ дізнався про українських «кіборгів», розвернулися з вересня 2014 року. Українські військові, добровольці, медики й волонтери затято відстоювали цей клаптик рідної землі.

У різний час в аеропорту та прилеглому селищі Піски воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних та 93 окремої механізованої бригад, 57 окремої мотопіхотної бригади, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», вояки Добровольчого українського корпусу (ДУК) та інші. Багатьох із них було відзначено державними нагородами, низку – посмертно.

За час оборони Міжнародного аеропорту «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва загинули понад 200 українських воїнів, 58 з них - внаслідок підриву одного з терміналів в останні дні оборони з 18 по 21 січня 2015 року.

21 січня 2015 року було прийнято рішення відвести українських військових, оскільки об’єкт в результаті численних боїв повністю зруйнували, він став непридатним для оборони. 22 січня 2015 року з території терміналів з боями вийшли 20 бійців. 23 січня 2015 року - з території пожежного депо аеропорту, яке було між новим терміналом та диспетчерською вежею. Однак, оборону радіолокаційної станції за злітно-посадковою смугою наші військовослужбовці тримали ще майже два тижня.

Оборона Донецького аеропорту стала першим всесвітньовідомим прикладом мужності, міці та незламності українських воїнів. Із 2014 року наші військові тримають й не дають просунутися російським військам на Авдіївському, Торецькому, Мар’їнському та багатьох інших напрямках бойових дій на Донеччині.

У 2022 році українські військові 64 дні тримали оборону «Азовсталі», із серпня минулого року й по цей час у запеклих боях боронять кожен метр рідної землі у Бахмуті та Соледарі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь