Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань!!!
Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Провідна роль у профілактиці кишкових інфекцій належить санітарній культурі населення, його обізнаності та правильній орієнтації в організації профілактичних і протиепідемічних заходів.
Краматорське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області (далі – Краматорське районне управління) нагадує, що для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
1.Дотримуватися правил особистої гігієни. Ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.
2.Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
3.Користуватися індивідуальним посудом.
4.Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування.
5.Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки.
6.Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
7.Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
8.Добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.
9.Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).
10.Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду.
11.Мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.
12.Не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.
13.Не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.
14.Не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Бережіть своє здоров’я! Ваше здоров’я– у Ваших руках.
Краматорське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби
в Донецькій області