A A A K K K
для людей із порушенням зору
Андріївська сільська військова адміністрація
Краматорський район Донецька область

СКАЗ - це небезпечно! Ця стаття має на меті попередити людину про небезпеку контакту з безпритульними та дикими тваринами, які нерідко є носіями страшної інфекції.

Дата: 23.01.2020 09:18
Кількість переглядів: 376

Фото без опису

СКАЗ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, що характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і завжди закінчується смертю.

Збудником сказу є  нейротропний вірус, який живе  і розмножується лише в живому організмі – в головному і спинному мозку. Велика кількість його накопичується в слинних залозах.

Основним джерелом інфекцій є хворі  на сказ дикі хижі (вовки, лисиці) та  свійські (собаки, коти), а також сільськогосподарські тварини. Небезпека  цих тварин обумовлена наявністю в їх слині великої концентрації вірусу. Сказ – ранова інфекція, при якій зараження  найчастіше  відбувається при укусі. Потрапивши до рани, вірус може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів, тут він доторкується до нервових закінчень і починає рухатися до центральної нервової системи, де розмножується у нейронах.

Інкубаційний період  сказу триває  досить довго – у середньому 1-3 місяці (хоча може тривати до року), і перші ознаки хвороби  виникають пізно, коли у мозку  вже  відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування практично неможливим.

 

Як розпізнати хвору на сказ тварину?

Головною ознакою захворювання на сказ тварини є зміна поведінки. У поведінці домашніх тварин помітні, найперше, водобоязнь і світлобоязнь. Поява диких тварин у населених пунктах, а особливо вдень – одна з характерних ознак захворювання на сказ. Дикі  тварини втрачають  обережність, з’являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, нападають на людей та тварин. Домашні тварини  не споживають звичайної їжі, стають неспокійними, через декілька днів – агресивними. Буйний період триває кілька днів, після чого розвивається параліч і смерть.

 

Ознаки захворювання у людей

Тягучі болі, сверблячка у ділянці укусу, хоч рана давно загоїлась, підвищення температури тіла, головний біль, неспокій, безсоння (такий стан триває 1-3 дні). Потім виникає збудження і затримка дихання, водобоязнь (при спробі пити у хворого виникають судомні скорочення м’язів горла і гортані). З’являються  галюцинації,  параліч м’язів, що у більшості випадків закінчуються смертю.

Для лікування застосовується антирабічна вакцина та імуноглобулін, які є абсолютно не шкідливі для людини. Тільки лікар може оцінити ризик можливого зараження вірусом сказу і призначить, при необхідності, курс імунізації.

      

Щоб уникнути небезпеки, дотримуйтесь правил

     

Правила  утримання домашніх тварин:

  • охороняйте їх від укусів інших тварин;
  • регулярно робіть щеплення  проти сказу домашнім собакам та котам, в тому числі сторожовим та мисливським собакам;
  • виводьте собак на прогулянку в наморднику та на повідку;

     У випадку зміни поведінки тварини негайно звертайтесь до найближчої ветеринарної служби.

 

       Якщо вас вкусила  або обслинила підозріла тварина:

  • негайно промити мильною водою місце укусу чи обслинення та обробити 70% розчином спиртового настою йоду;
  • якщо рана кровоточить, але кровотеча не загрожує життю, не слід відразу зупиняти її, бо з нею частково усувається збудник сказу
  • ні в якому разі не можна відсмоктувати кров з рани, бо збудник може потрапити в організм через слизову рота;
  • за можливістю якнайшвидше звернутися в найближчу медичну установу за допомогою;
  • обслинений одяг забороняється замивати після укусу. Його необхідно обережно зняти, провірити, висушити на  вулиці і випрасувати гарячою праскою  або прокип’ятити.

 

Рекомендації

  • не контактувати з бездомними, дикими і хворими тваринами;
  • уважність і обережність в поводженні з тваринами, а особливо з дикими.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь