Андріївська сільська військова адміністрація
Краматорський район Донецька область

Цивільним кодексом України встановлено загальний строк для прийняття спадщини – 6 місяців від дня смерті спадкодавця або оголошення його померлим, але з 29 червня 2022 року було внесено зміни щодо перебігу строку для прийняття спадщини

Дата: 11.07.2022 20:57
Кількість переглядів: 89

 

Цивільним кодексом України встановлено загальний строк для прийняття спадщини – 6 місяців від дня смерті спадкодавця або оголошення його померлим. Тобто, у звичайних умовах, спадкоємці, які спільно НЕ проживали зі спадкодавцем, мають подати заяву  про прийняття спадщини ДО спливу 6 місяців від дня смерті спадкодавця. Ті, хто спільно постійно проживав зі спадкодавцем на момент його смерті таку заяву можуть не подавати, але при зверненні вже за свідоцтвом про право на спадщину, мають надати доказ спільного проживання, наприклад довідку видану місцевою радою.

На захист прав спадкоємців Урядом України раніше було встановлено, що на час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється. 

АЛЕ, з 29 червня 2022 року було внесено зміни, відповідно до яких перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але НЕ більше ніж на чотири місяці. 

 Якщо особа померла до введення воєнного стану, то фактично строк розраховується так – строк до введення воєнного стану + з 24 лютого 2022 року (введення воєнного стану) розпочинається строк у зазначені додаткові 4 місяці + строк, який залишився до спливу 6 місяців від дня смерті. Наприклад, якщо особа померла 23 січня 2022 року, то до 24 лютого 2022 року минув 1 місяць, далі з 24 лютого 2022 року відраховуються 4 місяці, що припадають на 24-25 червня 2022 року, і з цих чисел продовжується строк в ті 5 місяців, які залишились до спливу строку прийняття спадщини в наведеному індивідуальному випадку.

Якщо ж на момент введення воєнного стану, 24 лютого 2022 року, залишилося мало часу (дні, тижні) до спливу 6 місяців з дня відкриття спадщини, то в цьому випадку варто не зволікати і якнайшвидше звернутись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, якщо вона не була подана. 

Якщо особа померла під час дії воєнного стану, то спочатку відліковуються 4 місяці (якщо воєнний стан не закінчиться раніше) і після спливу 4 місяців (або менше, залежно від тривалості воєнного стану і строку його припинення/скасування) розпочинається зазначений вище 6-місячний строк для подачі заяви про прийняття спадщини. 

Якщо цей строк таки буде пропущений, то поновити його можна буде у судовому порядку і воєнний стан та додаткові обставини можуть бути визначені як поважні причини пропуску строку. 

Якщо необхідне більш детальне роз’яснення зазначених положень, радимо звертатися за нашими контактами до юристів за консультацією.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь