Андріївська сільська військова адміністрація
Краматорський район Донецька область

ЩОДО ПОВІДОМЛЕНЬ ПРО НЕЩАСНІ ВИПАДКИ НА ВИРОБНИЦТВІ

Дата: 14.04.2023 14:10
Кількість переглядів: 120

 

Статтею 4 Закону України «Про охорону праці» визначено безумовне дотримання прав людини на безпечну працю. Державна політика в галузі охорони праці спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням. Вона базується на принципах пріоритету життя і здоров'я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних умов роботи.

Трудова діяльність супроводжується небезпечними виробничими факторами чи середовищами, внаслідок чого може виникнути 

НЕЩАСНИЙ ВИПАДОК – обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків.

При виробничих травмах роботодавцем або працівником може бути приховано факт настання такого випадку. До цього можуть спонукати:

необізнаність працівників із вимогами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві;

допущення до роботи працівників без оформлення трудового договору;

невизнання самими постраждалими факту травмування на виробництві через страх втрати роботи;

бажання уникнути відповідальності посадових осіб, які допустили настання нещасного випадку;

прагнення роботодавця уникнути позапланового заходу державного нагляду - комплексної перевірки системи управління охороною праці на підприємстві;

уникнення відповідальності.

ДО УВАГИ: при факті настання нещасного випадку на виробництві всі виплати здійснює Пенсійний фонд України.

 ПРИХОВАНИМ НЕЩАСНИМ ВИПАДКОМ НА ВИРОБНИЦТВІ вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, або нещасний випадок, розслідування якого не проведено комісією підприємства (установи, організації).

Законодавством України передбачено адміністративну відповідальність за порушення встановленого порядку повідомлення (надання інформації) центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці, про нещасний випадок на виробництві:

 накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю, і на фізичних осіб, які не 

мають статусу підприємців та використовують найману працю, від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ДО ВІДОМА : фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області беруть участь у роботі комісії з розслідування нещасних випадків на підприємствах області.

Більше актуальної інформації на фейсбук-сторінці https://www.facebook.com/dn.pfy та на телеграм-каналі https://t.me/PensFond_dn Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Дивіться інші рекомендації з профілактики страхових випадків на сайті Державної служби України з питань праці - dsp.gov.ua



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь