A A A K K K
для людей із порушенням зору
Андріївська сільська військова адміністрація
Краматорський район Донецька область

4 квітня - Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності щодо розміновування

Дата: 04.04.2024 10:09
Кількість переглядів: 20

 

Фото без опису

Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності щодо розміновування відзначається щорічно 4 квітня відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/60/97.

Його мета – підвищити обізнаність про загрозу, яку несуть вибухонебезпечні предмети для здоров'я та життя людей.

Привернення уваги до регіонів світу, що залишаються замінованими, відбулося ще у 2005 році. На підтвердження глибокої стурбованості величезними гуманітарними проблемами та проблемами розвитку, спричиненими наявністю мін та вибухонебезпечних залишків війни, які мають серйозні та довготривалі соціальні та економічні наслідки для населення країн, Генеральна Асамблея ООН 8 грудня 2005 року проголосила 4 квітня Міжнародним днем просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності щодо розміновування.

Протимінна діяльність включає навчання протидії ризикам та інформування про правила поведінки в районах минулих бойових дій, маркування небезпечних ділянок і складання їх карт, обстеження та очищення місцевостей від боєприпасів, мін або саморобних пристроїв, допомогу постраждалим від підривів.

Від початку в 2014 році сучасної російсько-української війни Україна постійно фігурувала серед найбільш забруднених вибухонебезпечними залишками війни країн світу. А від часу повномасштабної російської агресії, зважаючи на реалії «post-2/24», наша країна обіймає сумну першість.

Через повномасштабне вторгнення рф на територію України проблема мін та вибухонебезпечних предметів набула особливої гостроти, хоча рф й до лютого 2022 року вісім років поспіль забруднювала українську землю. Вже понад 770 діб кожен день і кожна ніч українців проходять під вибухи бомб та обстріли з артилерії. Країна-агресор свідомо порушує методи та засоби ведення воєнних дій, використовуючи заборонені та негуманні види зброї, що призводить до збільшення мінної небезпеки.

Окупаційні війська рф невпинно продовжують сіяти на українській землі смерть і каліцтва. В той час, як весь цивілізований світ відмовляється від протипіхотних мін та забороняє їх використання, рф збільшує масштаби їхнього застосування в Україні та навіть випробує протипіхотні міни нового зразка, такі як ПОМ-3 («Медальйон») та інші.

За оцінкою фахівців неурядової організації Mines Advisory Group (MAG), у зв’язку з бойовими діями більше 40% територій України заміновано. Нині Україна вважається найзамінованішою країною у світі.

Міни є одним з найгірших наслідків війни: вони забруднюють землю і воду, роблячи повернення до нормального життя цивільного населення іноді просто неможливим. Від військових залишків найбільше страждає цивільне населення, особливо діти через свою підвищену вразливість та недостатню обізнаність із правилами безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами. Наслідки мають руйнівний вплив на життя населення, навколишнє середовище та економіку. Розмінування має ключове значення для безпечного процесу відновлення.

Вже зараз підрозділи Збройних Сил України, Державної служби з надзвичайних ситуацій та інших структур, щоденно ризикуючи життям, здійснюють операції з розмінування деокупованих територій. Велику роль у проведенні розмінування відіграють партнери з Halo Trust, DDG, FSD та інших міжнародних організацій.

Втім, основна робота почнеться після повного виведення російських військ з території України.

Сьогодні, в Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності щодо розміновування, набуває особливої актуальності заклик до українців виявляти максимальну пильність, пам’ятаючи про мінну небезпеку, щоб зберегти власні життя – найвищу цінність для нашої держави.

Надзвичайно важливим залишається також заклик до світової спільноти посилити підтримку України і вжити всіх заходів для наближення перемоги України над російськими загарбниками. Лише спільні дії всіх прогресивних сил, що прагнуть миру в Україні та вигнання російських окупантів з її території, здатні зупинити катастрофічне збільшення кількості жертв мін та вибухонебезпечних предметів у серці Європи.

Утім наразі, як і багато інших сфер, протимінна діяльність буде адаптуватись до реалій «post-2/24», керуючись її значенням для безпечності повернення евакуйованих і біженців до їх громад, убезпечення та відновлення економічної діяльності на сільськогосподарських землях і промислових об’єктах, що зазнали мінування чи обстрілів.

Варварське вторгнення 24 лютого 2022 року ознаменувало кульмінацію восьмирічної агресії Російської Федерації проти України та необхідність переоцінки усталеної протягом останніх кількох десятиліть парадигми сприйняття питань війну і миру – найважливіших з тих, з якими має справу людство.

Метою цього дня є підвищення обізнаності про небезпеку мін та вибухонебезпечних залишків війни та сприяння їх знищенню. День просвіти з питань мінної небезпеки також має сприяти розвитку національних спроможностей із протимінної діяльності в країнах, де міни та вибухонебезпечні залишки війни становлять серйозну загрозу безпеці, здоров’ю та життю цивільного населення.

Міни є одним з найгірших наслідків війни: вони забруднюють землю і воду, роблячи повернення до нормального життя цивільного населення іноді просто неможливим. Від військових залишків, найбільше страждає цивільне населення, особливо діти через свою підвищену вразливість та недостатню обізнаність з правилами безпеки при поводженні з вибухонебезпечними предметами. Наслідки мають руйнівний вплив на життя населення, навколишнє середовище та економіку. Розмінування має ключове значення для безпечного процесу відновлення.

Попри невпинний процес розмінування небезпека для травмування і загибелі дорослих та дітей, чоловіків та жінок все ще існує як внаслідок постійного мінування російськими військовими територій у районі свого перебування, так і внаслідок неправильного поводження з боєприпасами та вибухонебезпечними предметами на територіях проведення бойових дій та деокупованих територіях. Тому обізнаність про мінну безпеку необхідна для кожного українця, адже наслідки війни матимуть довге відлуння і повне очищення країни від мін, на жаль, не відбудеться швидко та триватиме роками навіть після завершення війни.
Попри численні кампанії з інформування про мінну небезпеку, попереджувальні повідомлення знову і знову надходять звістки про нові жертви. Це є болючим нагадуванням про те, що таких заходів ніколи не буде достатньо. Важко бачити й чути про людей і сім’ї, чиї близькі, особливо діти, втратили життя або здоров’я через цікавість чи ігнорування настанов фахівців. А ті, кому пощастило вижити після нещасного випадку, отримують тяжкі фізичні та нерідко психологічні травми на все життя.

Сьогодні конче потрібно сприяти поширенню інформації серед громадськості з цієї вкрай актуальної теми та нагадувати про те, що дотримання простих правил рятує життя.

Згадуємо, як впродовж багатьох років рятувальники активно розповідали про вибухонебезпечні предмети та їх небезпеку. Демонструючи макети боєприпасів, захисний одяг піротехніків ДСНС намагались довести максимум корисної інформації та головний меседж: “НЕ ЧІПАЙ - ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!”.

Ніхто навіть у страшному сні не міг уявити, що буде війна, а після вторгнення ворога на Україну та рашистських обстрілів наших мирних міст з різної зброї на вулицях залишиться значна кількість боєприпасів, різних видів та різних калібрів, які несуть пряму загрозу людям. І зараз отримані раніше знання та дотримання особистої безпеки можуть зберегти найцінніше - людське життя.

Сьогодні в усьому світі відзначають Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги з протимінної діяльності. Його мета – підвищити обізнаність про загрозу, яку несуть вибухонебезпечні предмети для здоров’я та життя людей.

Сьогодні, 4 квітня – Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в розмінуванні.

У 2022 році цей день для України проходить під невщухаючі вибухи бомб, обстріли з артилерії на тлі інших страшних злочинів російської федерації з використанням заборонених та негуманних видів зброї, що збільшує мінну небезпеку в десятки разів.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року проблема мін і вибухонебезпечних залишків війни набула особливої гостроти, хоча рф забруднювала українську землю останні 8 років поспіль.

І якщо через першу хвилю російської збройної агресії проти України у 2014 році очистки потребувало близько 16 тисяч квадратних кілометрів Луганської та Донецької областей, сьогодні, за попередніми оцінками, йдеться вже про80 тисяч квадратних кілометрів території України.

російська федерація воює не лише з українськими Збройними Силами, але й з цивільним населенням України, грубо порушуючи закони та звичаї війни. російські військові масово встановлюють заборонені міжнародним правом міни-пастки, відступаючи мінують продовольчі об’єкти, приватне житло і трупи людей.

Військові злочини російських окупантів спрямовуються навіть проти українських дітей. Загарбники свідомо мінують іграшки та блискучі предмети, на які можуть звернути увагу саме малюки. Так вони хочуть вбити наше майбутнє.

На жаль, через російську повномасштабну війну значна робота, проведена спільно з міжнародними партнерами з очищення територій, зведена нанівець. Водночас, зростає актуальність просвітницьких заходів. Знання щодо мінної небезпеки, які пересічні українці, передусім діти, встигли отримати з 2014 року, ще врятують не одне життя. Ми вдячні нашим партнерам з Halo Trust, DDG, FSD та інших міжнародних організацій й розраховуємо на їхню подальшу підтримку.

Вже зараз підрозділи Збройних Сил України, Державної служби з надзвичайних ситуацій та інших структур, щоденно ризикуючи життям, здійснюють операції з розмінування звільнених територій. Проте, основна робота почнеться після повного виведення російських військ з території України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь