Пам’ятка для населення: Профілактика ботулізму
Ботулізм – це смертельно небезпечне інфекційно-токсичне захворювання.
Збудник цієї інфекції - мікроб, постійним місцем перебування якого є кишечник багатьох тварин і ґрунт, куди мікроби потрапляють із калом і де можуть зберігатися довгі роки. З ґрунту мікроб потрапляє на харчові продукти.
Без доступу повітря (у консервованих або щільних, таких як ковбаса, продуктах) клостридії ботулізму починають виробляти ботулотоксин - один з найсильніших відомих отрут.
Отруєння частіше виникає у зв'язку з вживанням домашніх консервованих, в'ялених продуктів, приготованих з порушенням технології. Хвороба розвивається дуже швидко – протягом 2-24 годин. Перші симптоми: незначне підвищення температури, біль у животі, блювання, розлади випорожнень. Потім з'являються порушення гостроти зору (туман в очах, погане розрізнення прилеглих предметів, двоїння в очах, приєднується порушення мови, слабкість, сухість у роті, порушення ковтання, зміни голосу тощо).
При перших симптомах такого роду необхідно терміново викликати «швидку», оскільки хворому потрібна госпіталізація. Без лікування у хворого прогресує м'язова слабкість і настає смерть паралічу дихальної мускулатури.
Що необхідно зробити, щоб не захворіти на ботулізм:
- відмовитися від придбання з рук консервованих продуктів (овочевих, рибних), в'ялених м'ясних та рибних виробів, приготовлених у домашніх умовах;
- овочі та плоди для консервування повинні бути ретельно відмиті від часток землі; неприпустимо використовувати для консервації овочі, фрукти, ягоди з ознаками недоброякісності;
- дотримуватись режиму стерилізації тари, призначеної для консервування;
- не вживати консерви з ознаками «бомбажу» (здуття банки);
- рекомендується термічна обробка (кип'ятіння 20-30 хв) безпосередньо перед вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів, особливо грибів.
Всі ці методи попередження ботулізму прості та доступні кожному. Дотримуючись їх, ви захистите себе та близьких від небезпечного захворювання.
Завідувач відділення епіднагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Слов'янської філії ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»
Павло ЧУКАНОВ