Андріївська сільська військова адміністрація
Краматорський район Донецька область

На Донеччині вживають заходів з мінімізації ризиків занесення та поширення грипу птиці

Дата: 17.10.2024 17:37
Кількість переглядів: 9

 

Фото без опису

Сьогодні за участі заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Бойка відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Донецькій ОДА.

Участь у заході взяли члени комісії, керівники управлінь в районах і містах Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області, а також керівники державних лікарень ветеринарної медицини в районах і містах області, Донецької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. 

На порядку денному постало питання мінімізації ризиків занесення та поширення грипу птиці на території Донеччини. 

За словами начальника відділу організації протиепізоотичної роботи управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Валерія Чорного, у зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації щодо грипу птиці в світі підвищується ризик занесення та розповсюдження збудника грипу під час осінньої міграції дикої перелітної птиці на територію України, зокрема на територію Донецької області. Це пов’язане з розташуванням нашої Держави на перетині кількох міграційних шляхів перелітних птахів.

"Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ), крім раннього виявлення захворювання та вжиття заходів з його ліквідації, одним із основних заходів контролю, направленим на мінімізацію ризиків поширення збудників транскордонних захворювань птиці, в тому числі, є дотримання в птахогосподарствах та особистих селянських господарствах вимог біологічної безпеки.

Вказані вимоги біобезпеки в Україні визначені Ветеринарно-санітарними правилами для птахівницьких господарств і вимогами до їх проектування та передбачають стандарти біобезпеки, яких повинні дотримуватись власники птиці; рекомендації до утримання птиці, комплектації господарств птицею з метою попередження занесення гостроінфекційних хвороб птиці, в тому числі спільних для людей і тварин, яким є грип птиці", - зазначив Валерій Чорний. 

За результатами засідання було вирішено забезпечити дотримання заходів з профілактики грипу птиці, зокрема заходів біобезпеки, субʼєктами господарювання, діяльність яких повʼязана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живої птиці, дотримання громадянами ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, а також забезпечити щоденне вичерпне та окреме оперативне, на першу вимогу державного ветеринарного інспектора, інформування управлінь Головного управління, державних лікарень ветеринарної медицини в районах і містах області щодо епізоотичного стану у птахівничих господарствах в зоні контролю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь